Përbërsit
-
Per bazen
-
250 gr Sheqer
-
8 kokrra Veze
-
140 gr Miell
-
2 dege Vanilie
-
120 gr Niseshteniseshte patate
-
1 mollez gishtash Kripe
-
Per kremin
-
5 Vezete verdha vezesh
-
125 ml Panae lengeshme per embelsira
-
175 gr Sheqer
-
55 gr Niseshteniseshte misri
-
500 ml Qumesht
-
1 dege Vanilie
-
Per kremin chantilly
-
100 ml Pana
-
10 gr Sheqer pluhur
-
Per sherbetin
-
130 ml Uje
-
75 gr Sheqer
-
70 gr Grand Marnier Liker
-
Per dekor
-
nje qeske te vogel Sheqer pluhur
Udhëzime
Torta mimoza eshte receta ideale per nje embelsire per festen e 8 marsit. Kjo torte mer emrin nga lulja e mimozes pasi siper eshte e dekoruar siper me copa te vogla pandispanje dhe sheqer pluhur, nese ju shikoni torten nga larte duket si nje tufe me mimoza. Nje ide shume e mire nese doni te gatuani nje embelsire per 8 marsin e cila eshte apostafat per kete feste. Kjo emeblsire eshte pak e veshtire per tu pergatitur pasi eshte pak e gjate koha qe duhet por ja vlen ta gatuani pasi ka nje shije delikate dhe shume te mire. Kjo torte eshte e mbushur me krem chantilly te cilin mund ta pergatisni vete ose ta bleni te gatshem nese doni te thjeshtesoni pak receten. Kremi chantilly eshte kremi i pasticerise i perzier me pana te rrahur.
Hapat
1
I kryer
|
Pergatitja e pandispanjesPer te pergatitur torten mimoze si fillim duhet te pergatisini dy pandispanjat. Duhet te kini dy tepsi me diamter pak a shume 20cm. Ndizni furren ne 160°C dhe filloni pergatitjen e pandispanjes. |
2
I kryer
|
Merni vezet dhe i hidhni ne nje tas, me ndihmen e nje rrahese elektrike ose rrahese vezesh e thjeshte i rrhini deri sa te behen shkume. Hapni deget e vaniljes dhe hidhni brenda farat dhe pak fare kripe dhe vazhdoni rrahjen. |
3
I kryer
|
Avash avash filloni te hidhni brenda sheqerin dhe vazhdoni rrahjen serisht. Duhet te rrihni masen per gati cerek ore derisa vellimi te dyfishohet. |
4
I kryer
|
Shtoni siper miellin dhe niseshtene duke e situr avash avash e duke trazuar serisht me nje luge druri nga larte poshte. Ne kete menyre masa nuk e humbet vellimin e saj. |
5
I kryer
|
Merni dy tepsite dhe i lyeni me gjalp dhe e ndani masen e pandispanjes ne dy pjese te barabarta dhe e hidhni njeren ne nje tepsi dhe tjetren tek tepsia tjeter. |
6
I kryer
|
Piqni pandispanjat ne furre per gati 50 minuta ne 160°C. Provoni pjekjen me nje kruajtese dhembesh, nese nuk ngelet asnje gje ngjitur tek kruajtesja e dhembeve pandispanja eshte gati. E lini te ftohet ne furrin e fikur. |
7
I kryer
|
Pergatitja e mbushjes (Kremi)Kremi i mbushjes se tortes mimoze nuk eshte gje tjeter vecse kremi i pasticerise me pana qe formojne se bashku kremin chantilly. Per te pergatitur kremin veproni ne kete menyre. Vendosni qumeshtin bashke me vaniljen ne zjarr, e lini deri sa te filloj te marri val. |
8
I kryer
|
Nderkoh rrihni ne nje tas te verdhat e vezeve bashke me sheqerin derisa sheqeri te kete shkrire. Shtoni tek tasi niseshtene duke e situr avash avash dhe duke trazuar. |
9
I kryer
|
Sapo qumeshti te ket mar val shtoni tek te verdhat e vezeve qe sapo pergatitet nje qemshe nga qumeshti dhe trazoni mire. Me pase e shtoni masen direkt tek tenxherja me qumesht qe eshte ne zjarr dhe trazoni derisa kremi i pasticerise te trashet. |
10
I kryer
|
Kur kermi ka mar nje dendesi te mjaftueshme por akoma te jete i rrjedhshem dhe jo shume i ngurte e hidhni ne nje ene dhe e mbuloni me nje leter plastike. Ne kete menyre nuk do te formohet kore mbi krem. E lini te pushoj kremin derisa te harrij temperaturen e ambientit. |
11
I kryer
|
Nderkohe qe kremi eshte ftohet merni nje tas dhe hidhni brenda panen dhe sheqerin pluhur dhe filloni ti rrihni derisa pana te jete bere si shkume dhe te kete shtuar vellimin 2 ose 3 fish. |
12
I kryer
|
Merni kremin e pasticerise dhe e rrihni serisht, shtoni siper panen e rrahur dhe trazoni nga larte poshte me nje luge druri per te mos humbur vellimin e panes dhe qe kremi i tortes mimoza te jete sa me shume i shkrifet. Kur te keni mbaruar se trazuari e mbuloni serisht kremin me leter plastike dhe e vendosni ne frigorifer te shplodhet per 30min. |
13
I kryer
|
Pergatitja e sherbetitTashme jeni gati per te pergatitur sherbetin e tortes. Merni nje tigan dhe hidhni brenda ujin, likerin dhe sheqerin dhe i trazoni mire mbi zjarr te mesem. E lini sherbetin sa te mari vale dhe ne ate moment e hiqni nga zjarri dhe e lini te ftohet deri sa te harrij temperaturen e ambientit. |
14
I kryer
|
Tani jeni gati te asembloni embelsiren. Kujdes, duhet te keni te gjithe perbersit te fotohur deri ne temperature ambienti. |
15
I kryer
|
Merni njeren nga pandispanjat dhe e pastroni me ndihmen e nje thike nga korja siper dhe poshte pasi duhet te jete kompet e verdhe torta mimoza pa asnje shenje kafe. Me pas e prisni horizontalisht qe te formoni 3 disqe. Po ashtu beni edhe me pandispanjen e dyte. Ne kete faze do te keni gjithesej 6 disqe pandispanje per te formuar torten mimoze. Vendosni 2 diqe pandispanje menjane te cilat do u duhen per dekorin siper. Kurse 4 te tjeret ju duhen per te formuar torten. |
16
I kryer
|
Filloni duke vendosur diskun e pare tek pjata e tortes, e sperkatni siper me sherbetin dhe me pas e lyeni me kremin chantilly, persertini kete proces deri tek disku i katert. Kur te vendosni diskun e katert siper e lyeni komplet me krem, po ashtu dhe anash. Mundohuni te beni nje si maje me krem mbi torte ne menyre qe kur ta dekoroni te duket si nje tufe lule. |
17
I kryer
|
DekoriMerni dy disqet e tjere dhe i prisni ne rripa te holle, dhe me pas rripiat i prisni serisht derisa te formoni kubik te vegjel pandispanje. |
18
I kryer
|
|
19
I kryer
|