Përbërsit
-
Per Torten
-
500 gr Pete
-
3 kokrra Portokalle
-
5 kokrra Veze
-
200 ml Kos
-
150 ml Vaj luledjelli
-
100 Sheqer
-
1 maje luge Maja per embelsira
-
Per sherbetin
-
350 ml Uje
-
400 gr Sheqer
-
1 kokerr Portokalle
-
1 dege Kanell
Udhëzime
Ne kete recete do te shohim si te gatuajme Portokalopita, torte greke me portokalle dhe kos. Emri Portokalopita ne greqisht eshte i formuar vetem nga dy fjale: portokalo=portokalle dhe pita=torte, thjesht tort me portokalle. Embelsira eshte shume e thjeshte per tu pergatitur sidomos nese perdorni pete te gatsheme. Nese i beni petet ne shtepi do tu duhet pak me shume kohe. Embelsira ka nje arome shume te kendeshme portokallesh pasi jane si brenda bazes se tortes po ashtu edhe tek sherbeti.
Portokalopita

Hapat
1
I kryer
|
Si fillim merni petet e gatshme dhe i lini jashte frigoriferit deri sa te harrine ne temperature ambienti. Nderkohe pergatisim sherbetin qe kur torta te jete pjekur sherbeti te jete gati dhe ne temperature ambienti. |
2
I kryer
|
Ne nje tenxhere shtoni ujin, lengun e portokalles si dhe disa lekura te portokalles se shtrydhur, degen e kanelles dhe trazoni mire. Nese nuk keni kanelle ne dege perdorni kanellen pluhur, shtoni nje luge kafeje. Vendosni tenxheren ne zjarr derisa te mari vale. Mbas vales e lini te ziej per gati 8 minuta. E fikni zjarrin dhe e lini sherbetin te ftohet. |
3
I kryer
|
Merni tepsine ku do te piqni embelsiren dhe lyeni me vaj nga te gjitha anet. Merni petet e gateshme dhe mbasi i keni shpaketuar i ndani me duar ne copa te vogla jo te rregullta. I hidhni petet ne tepsi dhe i shperndani ne te gjithe tepsine. |
4
I kryer
|
Filloni te pergatisni bazen e tortes. Merni nje portokalle dhe e ndani ne dy pjese (me gjithe lekure), gjysmen do e perdorni per dekor... Prisni gjysmen e portokalles ne feta dhe e lini menjane. |
5
I kryer
|
Merni dy portokallet dhe gjysmen qe ngeli dhe i grini lekuren me nje rende. Me pas i shtrydhni per tu mar lengun. I vendosni menjane. |
6
I kryer
|
Merni nje tas, shtoni vezet dhe sheqerin dhe i rrihni, shtoni lekuren e portokalleve te grire, kosin, vajin, lengun e portokalleve, majane per embelsira dhe trazoni serisht derisa te perzihen mire se bashku. |
7
I kryer
|
Shtoni masen e embelsires mbi taven ku keni petet dhe trazoni me luge ne menyre qe te gjitha petet te thithin masen. Baza e emeblsires portokalopita eshte gati. Shtoni siper fetat e portokalles per dekor dhe e vendosni embelsiren ne furre per 40-45 min ne 180°C. |
8
I kryer
|