Përbërsit
-
400 gr Oriz
-
80 gr Gjalp
-
1 kokerr Qepe e bardhe
-
1 luge gjelle Vaj ulliri
-
1,5 l Leng mishi
-
100gr Djath Kackavall
Udhëzime
Ne kete recete do te shohim si te gatuajme rizoto me djath kackavall ose djath parmigiano. Rizoto i pergatitur ne kete mneyre eshte baza e shume tipesh rizoto, si ai kerpudha ose me perime. Ne fund kjo recete eshte e dekoruar medisa feta te vogla djathi kackavall, nje gjethe borzilok e grire dhe disa feta te vogla tartufi. Mund te perdorim kete recete si recete baze edhe per te gatuar lloje te tjere rizotosh.
Por keto dekore jane me preferenc, ju mund te sperkatni siper me djath kackavall ose piper te zi dhe pjata eshte gati. Mund te konservoni rizoton ne frigorifer ne nje kupe hermetike per nje ose dy dite.
Rizoto me djath kackavall
Hapat
1
I kryer
|
Per te pergatitur rizoto me djath si fillim pastroni qepen dhe me pas e prisni ne copa te vogla dhe sa me shume te imta. |
2
I kryer
|
Vendosni ne zjarr lengun e mishit qe te mari vale nderkohe qe do pergatisni rizoto. Nese nuk keni leng mishi mjafton te perdorni uji dhe te shtoni brenda nje kub koncentrate per leng mishi dhe e lini te ziej. Duhet te rregulloni lengun me kripe sipas deshires. |
3
I kryer
|
Merni nje tigan te madh qe nuk ngjit shtoni gjysmen e gjalpit dhe ne momentin qe shkrin komplet shtoni qepen dhe vajin e ullirit. Lereni qepen ne zjarr derisa te humbasi vellimin por jo te mari ngjyre kafe. |
4
I kryer
|
Shtoni orizin tek tigani dhe e trazoni per disa minuta derisa te skuqet pak. Merni nje garuzhde me leng mishi dhe e hidhni ne tigan, trazoni orizin me nje luge druri. |
5
I kryer
|
Duhet te perseritni hedhjen e lengut te mishit tek orizi here pas here qe lengu thithet komplet nga orizi derisa orizi te kete zier. |
6
I kryer
|
Ne momentin qe orizi ka zier e fikni zjarrin duke u siguruar qe te ket ngelur pak leng dhe mos te jete i that. Shtoni siper gjalpin qe kishit menjane, djathin kackavall te grire dhe trazoni serisht me lugen e drurit. |
7
I kryer
|
Sherbeni orizin ne pjata pasi te gjithe perbersit te jene perzier mire me njeri tjerrin. Rizoto me kackavall eshte gati, mund te dekoroni pjatat me copa djathi te imeta siper, me piper, feta te imeta keprudhash tartufo ose me cfare te keni dehsire ju. |