
Përbërsit
-
2 gota uji Oriz
-
4 gota uji Uje
-
1 luge gjelle Vaj luledjelli
-
1/2 luge gjelle Gjalpme preference
-
1 maje luge kafeje Kripe
-
1 Dadome preference
Udhëzime
Ne kete recete do te shohim si te gatuajme pilaf me oriz. Kjo pjate pergatitet ne menyr shume te thejshte ne shtepi edhe nese nuk jeni kuxhinjere, mjafton te zbatoni dozat e duhura per te bere nje tenxhere me pilaf. Perbersit qe duhet te perdorni jane vetem orizi i cili duhet te jete i markes bazmati ose venere (vetem me keta dy lloj orizi pjata me pilaf del shume e mire). Egzistojne shume menyra per te pergatitur pilaf me oriz, por kjo eshte receta baze dhe standard! Receta e trashguar nga familja ne familje dhe me te cilen jemi rritur. Por tani mund te gjejme nje shumellojshmeri recetash per te pergatitur pilaf ose rizoto. Sekreti i i pilafit eshte jo vetem doza e ujit qe duhet por edhe skuqja e orizit para se te pergatisni pjaten. Megjithate kujtohuni qe duhet te shtoni dyfishin e mases se orizit me uje

Hapat
1
I kryer
|
Merni nje tenxhere ose nje tigan qe nuk ngjit (antiaderent) dhe e vendosni ne zjarr te mesem, shtoni vajin e lule djellit dhe e lini te nxehet pak. |
2
I kryer
|
Kur vaji te jet nxehur shtoni orizin dhe e kaurdisni mire. E lini orizin te skuqet deri sa kokerrat e tij te kthehen nga ngjyre trasparente ne ngjyre te bardhe ose pak fare ne gjyre te verdhe. Kujdes mos e lini orizin te mar ngjyre lafe pasi edhe pilaf-i do dale ne ngjyre si kafe e hapur. |
3
I kryer
|
Nese e skuqet orizin ne tigan e trasferoni ate ne nje tenxhere te thelle. Shtoni 4 gotat me uje (nese keni edhe dado per leng mishi e hidhni brenda dhe trazoni). Rregulloni me kripe sipas deshires (nese hodhet dadon kujdes me kripen pasi dadot per leng kane edhe kripe brenda). Perzieni orizin me nje luge druru dhe e lini te ziej ne zjarr te ulet. |
4
I kryer
|
Mos e trazoni orizin here pas here pasi humbet shkriferimin, e trazoni vetem nje here nga mesi i zierjes dhe jo me. |
5
I kryer
|
Tenxherja me pilaf eshte gati kur orizi e ka thithur te gjithe ujin si dhe c'do kokerrat e orizi jane te shkrifeta (prezantohen sukur te jene te ndara njera nga tjera). Hiqni pilafin nga zjarri. Ne kete pike mund te vendosni te hidhni copa gjalpi te shkrine siper nese u pelqen shija ose ta lini ashtu sic eshte. Ndani pilafin ne pjata duke perdorur nje forme ose edhe thjesht me garuzhden. Sherbeni pjatat me pilaf me kos, me mish ose edhe vetem me perime! |