Udhëzime
Ne kete recete do te shohim si te gatuajme risotto me karkaleca dhe zafferno. Zafferno eshte nje bime qe vjen nga Asia dhe perdoret shume ne recetat me oriz pasi jep nje ngjyre shume te bukur si portokalli. Shpesh receta e orizit vetem me zafferano mer emrin risotto alla milanese (pasi perdoret shume ne zonen e Milanos), por sot do te shohim nje versjon ndryshe me karkaleca. Ne kete recete perdorim leng peshku i cili mund te pergatitet me koka peshku ose thejsht me uje dhe pluhur apostafat per pergatitjen e lengut te peshkut.
Panna Cotta
PERBERESIT:
- 300 gr oriz
- 20 karkaleca
- 1 bustine me pluhur zaffernao
- 60 gr gjalp
- 1 luge gjelle me pluhur per pergatitjen e lengut te peshkut
- 1 l leng peshku
- piper i zi i grire pak trashe
- tartuf per tu grire siper (me preference)
UDHEZIMET:
- Pastroni karkalecat nga lekura si dhe nga filli i zi i cili perban zorret.
- Vendosni ujin te ziej dhe me pas shtoni pluhurin per pergatitjen e lengut te peshkut.
- Ne nje tenxhere qe nuk ngjit shtoni gjysmen e gjalpit dhe me pas shtoni orizin, perzieni me nje luge druri deri sa orizi te jete skuqur pake nga te gjithe anet.
- Nderkohe, me ndihmen e nje qemsheje, shtoni lengun dhe vazhdoni te trazoni orizin here pas here. Perseriteni kete procedure deri sa te ngelet pak leng dhe orizi te jete pothuajse gati.
- Ne lengun e mbetur shtoni zafferanon dhe e perzieni deri sa te kete shkrire plotesisht.
- Shtoni tek orizi karkalecat qe pastruat me pare dhe me pas shtoni lengun me zafferano. Provoni per kripe (shtoni nese lengu i peshkut nuk eshte i kriposur) si dhe shtoni piperin e grire.
- Perfundoni zierien e orizit dhe karkalecave per te arritur rizulatin e duhur te risotto-s duhet te beni edhe hapin e fundit me poshte!
- Hiqeni risotton me karkaleca nga zjarri menjane dhe shtoni gjalpin e mbetur dhe trazoni perseri deri sa te shkrij komplet. E ndani risotton ne pjata dhe e sherbeni te ngrohte.