Udhëzime
Sot do te shohim si te gatuajme spageti me ullinj! Kjo recete eshte e persosur per ata qe u pelqejen shume ullinjte dhe i perdorin per te shoqeruar gjithecka. Makaronat qe perdoren per kete recete jane te tipit “linguine” ose ne shqip gjuheza pasi forma e tyre eshte si spageti por ne fakt nuk jane fije me forme te rrumbullakte por jane fije te gjata dhe pete si gjuha 🙂
Spageti me ullinj
PERBERESIT:
- 500 gr makarona spageti (linguine)
- 250 gr ullinj te pjekur pa berthame
- 50 gr arra pishe (nese keni)
- vaj ulliri
- kripe (nese ullinjte nuk jane te kriposur)
- vaj pikant (lexo receten ketu VAJ PIKANT)
- djath kackavall i grire
UDHEZIMET:
- Vendosni ne zjarr nje tenxhere me uje (1,5l uje) dhe pak kripe qe te ziej qe te jete gati per te zjere makaronat spageti.
- Nderkohe qe uji nxehet, pergatisni salcen me ullinj e kete menyre: merni ullinjte dhe i hidhni ne nje mixer (kujdesuni qe ti keni pastruar nga fara) shtoni gjysem gote me uje, rregulloni me kripe vetem nese ullinjte jane pa kripe, hidhni brenda farat e pishes nese keni, shtoni nje luge gjelle me vaj ulliri dhe i grini imet.
- Nese nuk keni mixer mund te krini ullinjte me thike ne copa shume te vogla.
- Merni nje tigan qe nuk ngjit dhe shotni nje luge tjeter me vaj ulliri dhe e lini te nzehet pake, shtoni masen e ullinjeve qe grite me pare dhe trazoheni dalengadale me nje luge druri. E lini salcen me ullinj te ziej deri sa te thithi pothuajse te gjithe ujin.
- Hidhni makaronat spageti te ziejn “al dente” dhe pas i kulloni dhe i shtoni tek tigani me salce duke perfunduar zierjen bashke. Rregulloni spagetit sipas deshires me pak vaj pikant dhe i sherbeni me pak djath kackavall te grire siper!