Udhëzime
Ne kete recete do te shohim se si te gatuajme pana kota me luleshtyrydhe. Pana kota eshte nje embelsire delikate dhe sherbehet me recel me fruta pylli ose luleshtrydhe. Ne kete recete do te perdorim luleshtrydhe pasi mund ti gjejme kollaj ne pazar. Ne fakt emri i recetes eshte ne italisht dhe shkruhet: Panna cotta e cila ne shqip do thote pana e pjekur (Eshte thjesht perberesi panna i cili piqet per te formuar nje mase pak me te dendur). Le te shohim me poshte se si te pergatisim pana kota me luleshtrydhe siper.
Panna Cotta
PERBERESIT:
- 500ml pana te lengeshme per embelsira
- 150 gr sheqer pluhur
- vanilje pluhur sipas deshires
- 250 gr luleshtyrdhe
- 100 gr sheqer
- 1 luge kafeje me gjalp
UDHEZIMET:
- Si fillim merni nje flete xhelatine dhe e xhysni ne nje tas me uje te ftohte per 10 minuta.
- Vendosni ne zjarr te ulet nje tenxhere qe nuk ngjit, shtoni panen e lengeshme dhe me pas vaniljen ose pak sheqer pluhur per arome dhe e trazoni shpesh pa arritur zierjen.
- E nxirri nga uji fleten e xhelatines dhe e shtrydhni mire me dore dhe e hidhni tek tenxherja me pana.
- Trazoni panen deri sa xhelatina te shkrij plotesisht dhe me pas merni disa gota me fron dhe i shplani me uje te bollshem.
- Shtoni panen neper gota ose ene me forme (gotat duhet te jene te njomura ne meyre te tille qe pana te dal sa me kollaj si forme) dhe i vendosni ne frigorifer per 4 -5 ore.
- Ndersa panna cotta ndodhet te frigorifer ju mund te pergatisni recelin me luleshtydhe per ta hedhur siper; lani luleshtrydhet dhe i prisni ne copa te vogla.
- Ne nje tigan qe nuk ngjit shtoni gjalpin dhe e pas shtoni luleshtrydhet. I trazoni deri sa te te leshojne lengun por mos te prishen komplet nga forma, ne fund shtoni sheqerin.
- E lini recelin e luleshtrydhes te ziej deri sa sheqeri te kete shkrir plotesisht dhe e hiqni menjane per ta perdorur me vone.
- Kur panna cotta te jete gati i nxirri gotat nga frigoriferi dhe i dekoroni ne kete menyre; shtoni nje shtrese pelte luleshtrydhe,