Përbërsit
-
4 kokrra Veze
-
Gjysem kokrre Qepe e bardhe
-
1 luge gjelle Salce domate concentrat
-
Gjysem Spec
-
2 thelpinj Hudher
-
2 kokrra Domate
-
2 gota Uje
-
Gjysem Limon
-
3 luge gjelle Vaj ulliri
-
1 Spec djeges i kuq
-
1 luge kafeje Qimnon
-
Disa gjethe per dekor Majdanoz
-
2 mollza gishtash Kripe
Udhëzime
Shakshuka eshte nje pjate tradizionale izraeliane, edhe pse origjinen e ka nga Algjeria dhe Tunizia, receta e saj u trasportua ne Israel nga disa hebrenj nen periudhen e imperit Otoman. Shakshuka do te thote i trazuar ose perzierje, pasi ka nje perzierie aromash dhe perbersish. Nje mix shijesh unike qe e ben pjaten shume origjinale dhe shumengjyreshe. Pjata sherbehet direkt ne tiganin ku gatuhet bashke me buke ose me pite. Dhe nuk duhet te mungoj ne fund fshirja e tiganit me nje cope buke per ta shijuar komplet pjaten. Shakshuka eshte pak pikante por ju mund te dozoni specin djeges sipas deshires ose dhe mos ta shtoni fare. Por receta klasike eshte me spec djeges.
Hapat
1
I kryer
|
Merni nje tigan te madh (ku mund te shtoni 4 veze brenda), hidhni vajin e ullirit dhe e lini te nzehet pak. Nderkohe pastroni qepen, hudhren dhe specin. Shtoni tek vaji qepen e prere ne kubik te vegjel dhe e lini te skuqet pake. |
2
I kryer
|
Shtoni tek tigani me qep edhe hudhren dhe me pas specin djeges te grire imet (nese e doni pjaten jo shume pikante shtoni pak fare spec) , trazoni dhe me pas shtoni gjysmen e speces qe me pare e keni prere ne shirita per se gjati ose edhe ne pjese te vogla. |
3
I kryer
|
Trazoni serisht te gjithe perbersit dhe me pas shtoni salcen e domates koncetrat dhe e lini te skuqet pak. Nderkohe pastorni dy domatet dhe i grini ne rende duke eliminuar lekuren. Shtoni domatet e grira ne tigan, trazoni serisht dhe ne fund shtoni gotat me uje. Hidhni brenda pluhirn qimnon (cumin ose cumino). E lini salcen te ziej ne flake te mesme duke e perzier ndonjehere qe te mos ngjitet. |
4
I kryer
|
Kur salca te jete terhequr (uji te kete avulluar) rregulloni me pak kripe, shtoni lengun e gjysmes se limonit dhe trazoni serisht. Ne kete moment keni harritur gati perfundimin e pjates shakshuka. |
5
I kryer
|
Shtoni mbi salce 4 vezet duke patur kujdes qe mos te cani te verdhen e vezes. I vendosni vezet jo shume afer njera tjeteres. Prisni deri sa e bardha e vezes te jete pjekur dhe te jete shendrruar ne mase kompakte me ngjyre te bardhe dhe jo trasparente. Ne kete moment e hiqni tiganin nga zjarri. |
6
I kryer
|
E sherbeni shakshuka-n direkt ne tigan duke e dekoruar me gjethe majdanozi te grire dhe te fresket siper direkt mbas hqjes nga zjarri. Kujdes mos te digjeni nga tigani i nzehte! |