Përbërsit
-
200 Miell
-
150 Miell orizi te zi
-
4 luge Vaj ulliri
-
2 luge kafeje rrafsh Kripe
-
20gr Maja birre
-
2 luge kafeje rrafsh Sheqer kaf
-
Per te lyer siper
-
Gjysem filxhani kafeje Vaj ulliri
-
Gjysem filxhani kafeje Uje
-
dy mollza gishtash Kripe
Udhëzime
Në ketë recetë do të shohim një variant të bukës fokaça (focaccia) të pergatitur me miell orizi të zi, të quajtur oriz Venere. Orizi Venere eshte nje varjant orizi i cili vjen nga nje shartim i orizit normal me ate aziatik. Ka shije pak me te fortë dhe gjatë pjekjes ka një aromë te këndëshme buke të pjekur. Orizi i zi eshte shumë i pasur me fibra, vitamina dhe kripra minerale dhe ne te njejtën kohë me më pak kalori se sa orizi i bardhë. Receta përgatitet me dy tipe mielli; mielli i grurit i tipit 00 dhe mielli i orizit te zi Venere.
Hapat
1
I kryer
|
Ne nje tepsi hidhni brenda dy tipet e miellit dhe i trazoni mire me nje pirun. |
2
I kryer
|
Shkrini majane ne uje te vaket dhe e lini menjane. Shtoni si fillim tek tepsia, kripen, sheqerin, vajin dhe me pas filloni te zini brumin duke trazuar dhe shtuar ujin me maja. |
3
I kryer
|
Pasi e keni bere brumin e lini te vije per gjysem ore. |
4
I kryer
|
Nderkohe pergatisni ne nje filxhan masen me te cilen do lyeni siper fokacian. Hidhni gjysem filxhani kafeje me vaj ulliri dhe gjysem filxhani me uje. Shtoni dy mollza gishtash me kripe |
5
I kryer
|
Merni nje tepsi katrore dhe e lyeni me bollek me vaj ulliri, hapni brumin me duar derisa te mbuloni komplet taven. Me gisha formoni gropeza siper brumit dhe me nje penel e lyeni brumin nga siper me vajin dhe ujin me kripe qe pergatitet me pare. |
6
I kryer
|
E vendosni fokacen ne furre te piqet per 20 minuta ne 220 grade. Kur fokaca te jete gati e prisni ne forma katrore. E sherbeni me djath te bardhe kremoz siper si dhe me proshute ose domate. |