Përbërsit
-
Per Shendetlie
-
3 gota MiellMiell i tipit 00
-
2 filxhan kafeje GjalpGjalpi duhet te jete i shkrire
-
2 filxhan kafeje Mjalte
-
2 filxhan kafeje Arraarrat duhet te jene te grira
-
4 kokrra (3 te plota + 1 e verdhe) Veze
-
1 gote uji Sheqer
-
1 maje luge kafeje Sode buke
-
1 maje luge kafeje Fryres per embelsira
-
Per Sherbetin
-
2 gota e gjysem Uje
-
3 gota e gjysem Sheqer
-
Lekure e gire Limon
-
Pak fare Kanell
Udhëzime
Kjo eshte receta per shendetlie me arra dhe mjalte, receta klasike e embelsires me te preferuar per ditet e festave, per ditelindje ose edhe thjesht edhe per te djelen. Karakteristika e kesaj emebelsire eshte aroma e cila krijohet nga kombinimi i mjaltit me perbersit e tjere. Me siguri nuk eshte nje recete dietetike ose e lehte. Por ska rendesi pasi jo cdo dite duhet te jeni ne diete.
Shendetlie me arra dhe mjalte
Hapat
1
I kryer
|
Merrni nje tas te madh dhe hidhni 3 vezet, shtoni sheqerin dhe i trazoni mire me nje luge druri. Me pas shtoni dy luge uje tek vezet dhe trazoni serisht. |
2
I kryer
|
Shtoni tek tasi gjalpin e shkrire pak me pare ( duhet te kete pak e shume pamjen e vajit, jo te jete i ngrire), shtoni mjaltin dhe pastaj arrat e grira. |
3
I kryer
|
Ne nje tas tjeter sitni miellin qe te mos kete kokrriza, hidhni ne te soden dhe fryresin e embelsirave dhe i trazoni. |
4
I kryer
|
Shtoni masen qe pergatitet me pare me veze dhe mjalt avash e avash tek mielli duke trazuar nga poshte larte deri sa te mbaroni komplet masen. Sapo keni pergatiutur masene e shendetlies. |
5
I kryer
|
Merni nje tave te rrumbullakte dhe e lyeni siperfaqen me gjalpe dhe me pas sperkateni me miell (kjo gje ben te mundur qe tava te behet antiaderent dhe shendelia mos te ngjitet). |
6
I kryer
|
Shtoni masen e shendelies me arra dhe mjalte ne tepsi. E lyeni siperfaqen e shendetlies me te verdhen e vezes, ne menyre qe kur te piqet te mare nje ngjyre te bukur kafe te embel. |
7
I kryer
|
Nxehni furrrin ne 180°C dhe e piqni shendetlien per rreth 30-35 minuta, ose derisa te kete mare nje ngjyre te bukur kafe. Nese doni te dini qe shendetlia eshte pjekur apo jo, fusni nje kruajtese dhembesh ne mes, dhe nese ajo del e thate, do te thote qe eshte pjekur. |
8
I kryer
|
Nderkohe qe shendetlia piqet, pergatisni sherbetin: hidhni sheqerin dhe ujin ne nje tenxhere, ne momentin qe fillon te mare vale, i hidhni lekuren e limonit dhe pak kanelle nese deshironi, dhe e lini sherbetin te zjeje vetem 10 minuta nga momenti i vales. |
9
I kryer
|
Kur shendetlia te jete pjekur, e lini te ftohet ne tepsi (mos e hiqni nga tepsia, pasi do ta sherbetosni). Kur te jete ftohur e prisni ne rombe te vegjel dhe i hidhni sherbetin pak fare te vaket. |
10
I kryer
|
E lini te regjet rreth 2-3 ore para se ta sherbeni ne tavoline. Mund te dekoroni piaten me shendetlieduke vendosur nje pirun anash dhe te sperkatni siper pirunit me kakao (si ne figure) |