Udhëzime
Me ane te kesaj recete do te mesojme si te gatuajme byrek me spinaq, nje version shume i perdorur ne te gjitha krahinat e vendit tone. Byreku pergatitet shume thjesht, me spinaq te fresket, por nese duam nje shije akoma me te mire i shtojme pak djath te bardhe te grire, ose ne mungese gjize dhe ne fund pak menderz te njome.
Byrek me spinaq
Perberesit:
- Perberesit per brumin e byrekut: 500g miell te tipit 00
- 1 gote uje te vaket
- 1 maj luge gjelle kripe
- 2 luge gjelle vaj luledielli
- Perberesit per mbushjen: 300-400g spinaq
- 100g djath te bardhe ose gjize
- 1 tufe te vogel menderz te njome
- kripe
- vaj ulliri
Udhezimet:
- Si fillim pergatisni brumin e byrekut: E hidhni miellin ne nje tepsi, i shtoni kripen, e trazoni me duar dhe formoni ne mes nje grope ku do te hidhni vajin dhe ujin e vaket.
- E punoni miellin derisa te krijohet nje mase e bute dhe elastike. E mbuloni brumin me nje pecete te paster dhe e lini te pushoje per 10 minuta, jo me shume pasi zbutet shume dhe hasni veshtiresi ne hapjen e peteve.
- Pasi kalojne 10 minuta filloni te hapni petet. Peta duhet ti hapni sa me shume te mundeni ne menyre qe te arrini si risultat nje pete trasparente.
- Kur peta te jete gati e lini te pushoj per nje minute.
- Petet i hapni ne madhesi te tepsise qe do beni byrekun, dhe afersisht duhet te jene 7-8 pete gjithsej. Ne çdo pete qe hapni duhet ta sperkatni pak me vaj luledielli ose vaj ulliri akoma me mire, pasi ne kete menyre petet nuk ngjiten me njera tjetren.
- Teksa brumi pushon pergatisni mbushjen:
- Pastroni mire, lani, thani spinaqin. E grini holle me thike, i shtoni menderzen e grire, djathin e bardhe te thermuar, pak kripe nese nevojitet, 4-5 luge vaj ulliri dhe i perzjeni mire te gjithe perberesit.
- Pasi mbushja eshte gati e trasferoni ne nje kupe te dhe pasi keni shtruar peten e katert e hidhni mbushjen dhe e hapni me kujdes neper te gjithe siperfaqen e peteve.
- Vazhdoni te hapni dhe te shtroni njera pas tjetres dhe 4 petet e tjera, duke mos harruar ti sperkatni gjithmone me pak vaj.
- Nxehni furren ne 200°C dhe pasi te jete nxehur vendosni tepsine me byrek.
- E piqni byrekun nga te dyja anet per rreth 30 minuta, derisa te kete mare ngjyre dhe e fikni furren.
- E sperkatni byrekun me spinaq me pak uje nga siper dhe e mbuloni me nje tepsi qe te rri i bute dhe mos te thahen petet.
- Sherbejeni byrekun te ngrohte.
(Visited 914 times, 1 visits today)