Përbërsit
-
50 gr Miell
-
1/2 l Qumesht
-
50 gr Gjalp
-
nje maje gishtash Kripe
-
1 kokerr ose pluhur Arremyshk
Udhëzime
Ne kete recete do shohim si te gatuajme salce beshamel, si fillim duhet te dini se eshte nje salce me prejardhje franceze por edhe italiane. Me salcen beshamel mund te pergatisni shume lloje pjatash, por me e rendesishmja eshte me siguri receta e lazanjave ose musaka (per keto dy pjatat e fundit ju duhet te dini si te gatuani salcen ragu). Salca beshamel kur pergatitet duhet te hidhet direkt ne nje ene porcelani si dhe te mbulohet nese do e perdorni me vone. Kjo salce ka shume pak perberes dhe eshte teper e thjeshte per tu pergatitur dhe ne shume pak kohe. Sekreti i salces beshamel eshte qe duhet ta trazoni gjate gjithe kohes se zierjes pasi mund te behet me kokerriza nese nuk e trazoni vazhdimisht dhe energjetikisht.
Si te gatuajme Beshamel

Hapat
1
I kryer
|
Ne nje tenxhere te thelle coni gjalpin te shkrij ne flake te dobet. |
2
I kryer
|
Kur gjalpi te kete shkrire fikni zjarrin dhe spostoni tenxheren, hidhni miellin dhe e trazoni bashke me gjalpin deri sa te krijoni nje mase homogjene. |
3
I kryer
2 min
|
Coni perseri tenxheren ne zjarr te ulet dhe e lini per 2 minuta duke e trazuar. |
4
I kryer
|
Avash avash shtoni qumeshtin duke trazuar masen ne menyre qe mos te formohen kokerriza. |
5
I kryer
|
Kurte keni hedhur komplet qumeshtin dhe masa te filloj te behet pak me e ngurte shtoni kripen sipas deshires (mjafton nje maje gishtash) dhe pak arremyshk te grire dhe e trazoni perseri. |
6
I kryer
|
Lini salcen te zjej per gati 15-20 minuta duke e trazuar |
7
I kryer
|
Beshamela eshte gati kur masa te jete bere e dendur pak a shume si krem. Imagjinoni qe ajo do te harri nje dendesi pak a shume si qumeshti panda ne ate kohe ajo eshte gati dhe mund ta hidhni ne nje ene porcelan dhe ta perdorni per pjatat tuaja. |