Përbërsit
-
450 gr vici Mish i grire
-
1 kokerr Qepe e bardhe
-
1 gote Vere e bardhe
-
1 kg Domate
-
50gr Djath i grire
-
3 kokrra te mesme Patate
-
1 kg Patellxhane
-
1 luge gjelle Vaj ulliri
-
1 gote rakie Vaj luledjelli
-
Kripe
-
Piper i zi
-
Qimnon
-
Rigon
-
Per asemblimin e pjates
-
1/2 l Salce beshamel
-
25 gr Djath i grire
Udhëzime
Ne kete recete do te shohim pikerisht si te gatuajme musaka, e cila eshte nje recete tipike greke. Musaka ngjan shume me pajten lazanja italine por nuk eshte e njejta gje. Eshte nje recete shume e njohur ne greqi dhe perdoret shume pasi eshte nje pjat plot kalori dhe energji. Mjafton nje pajte me musaka dhe jeni ne rregull pothuajse per gjithe diten. Nuk eshte recete e shpejte, eshte komplekse dhe ka shume hapa per tu pergatitur por ka nje te mire qe mund ta konservoni per 2 dite ne frigorifer. Per kete recete ju duhet te pergatisni gjysem liter salce beshamel, receten e te ciles e gjeni ketu: Salca Beshamel Receta
Si te gatuajme Musaka

Hapat
1
I kryer
|
Pergatitja e mishitPasi keni qeruar qepen e lani dhe e prisni ne kubike te vegjel. Vendosni nje tigan te gjere ne zjarr dhe shtoni vajin e ullirit. Skuqni qepen pasi vaji te jete nzehur pak. |
2
I kryer
|
Pergatitja e patellxhaneveLani patellxhanet dhe i fshini me nje pecete te thate. Eliminoni bishtin dhe me pas i prizni per se gjati duke krijuar feta te holla dhe te gjata. I hidhni ne nje tas me uje dhe kripe dhe i lini te pushojne per gati 30 min. Me pas i kulloni dhe i skuqni me vaj luledjelli ne nje tigan antiaderent deri sa te marrin nje ngjyre te embel kafe. |
3
I kryer
|
Pergatitja e patatevePasi keni qeruar patatet i prisni ne thela te rrumbullakta dhe i skuqni shpejt e shpejte me pak vaj luledjelli. Duke i kaurdisur shtoni pak rigon dhe piper te zi. I hiqni dhe i lini ne nje pjate ku keni vendosur kartopeceta qe te thothon vajin e tepert. |
4
I kryer
|
Asemblimi i musakesMerni nje tepsi katrore antiaderenete dhe filloni me shtresen e pare te musakes. Shtresa e pare eshte me patate (i hidhni te gjitha patatet). Shtresa e dyte eshte me patellxhane (hidhni gjysmat), shtoni mishin e grire komplet dhe me pas gjysmat e tjera te patellxhaneve. Shtoni siper shtresen e fundit e cila eshte salca beshamel dhe me pas sperkateni musakan me djath te grire. |