Udhëzime


Gjuhe vici e zier me salce jeshile
Koha e Pergatitjes: 20 min
Koha e Pjekjes: 2 ore
Koha Totale: 2 ore 20 min
Porcione: 6-8
Veshtiresia: E lehte
Tipi i Recetes: Pjate e Dyte
PERBERESIT:
- 900g gjuhe vici edhe pjese te tjera mishi nese keni
- 1 qepe te bardhe
- 2 karrota
- 2 dege selino
- piper kokerr
- vaj ulliri
- 1 tufe te fresket majdanozi
- 1 hudher
- pak uthull ose lemg limoni ( me preference )
- kripe
UDHEZIMET:
1. Pastroni dhe e lani mire gjuhen nga te gjitha papastertite, perdorni nje thike.
2. Pastroni, lani dhe qeroni qepen, karrotat dhe selinone. Mbushni me uje nje tenxhere, hidhni ne te perimet e qeruar, por jo te prera ne copa te vogla, dhe e vendosni tenxheren ne zjarr mesatar. Lerini te zjejne per rreth 10 minuta dhe pastaj shtoni gjuhen e viçit.
3. Shtoni vaj ulliri, disa kokrra piperi te zi ose piper pluhur dhe kripe. E mbuloni tenxheren gjysem me kapak dhe e lini te zjeje per rreth 2 ore ne zjarr shume te ngadalte, ose derisa nga gjuha mos te dale leng ne momentin qe e shponi me pirun. Nga fundi e nzirrni gjuhen nga tenxherja dhe e prisni ne copa dhe e zhysni perseri ne lengun e vet dhe e lini te ziej per 15 min te tjera ne zjarr te ngadalte duke hedhur ne kete faze pak kirpe sipas deshires.
4. Nderkohe qe gjuha e vicit zjen pergatisni salcen jeshile: lani mire me uje te rrjedhshem majdanozin, e thani dhe e grini imet me thike ose mund te perdorni griresin ose mikserin elektrik. E grini majdanozin se bashku me hudhren duke i shtuar 4-5 luge vaj ulliri te cilin do ta shtoni dalengadale. I perzjeni mire derisa te krijohet nje salce as shume e holle dhe as shume e trashe. Nese deshironi ne fund salces mund ti shtoni pak uthull ose leng limoni te fresket.
5. Pasi gjuha ka zjere i hiqni fetat nga tenxherja dhe e sistemoni ne nje pjate te sheshte dhe e sperkatni siper me salcen jeshile qe pergatitet dhe e sherbeni menjehere.