Përbërsit
-
12 Vezevetem te verdhat e vezeve
-
1/2 l Qumesht
-
1/2 l Pana
-
160 gr Sheqer
-
80 gr Sheqer kafsheqer i erret
-
50 gr Niseshte
-
1 kokerr Limon
-
1 dege Vanilie
-
1 dege Kanell
Udhëzime
Krem Katalana eshte nje embelsire tipike spanjolle e gjejme te shkruajtur ne kete menyre: Crema Catalana. Ka nje shije delikate dhe kremoze ne goje. Siper ka nje shtrese sheqer te karamelizuar i cili eshte pak krokant por jo i forte. Embelsira eshte e ngjashme me krem brulee por differenca qendron tek niseshteja e cila eshte e pranishme ne kete recete.
Hapat
1
I kryer
|
Ne nje tenxhere hidhni qumeshtin, panen, degen e vaniljes (ose vanilje pluhur), degen e kanelles (ose kanelle pluhur) dhe e vendosni te ziej. |
2
I kryer
|
Nderkohe rrihni te verdhat e vezeve bashke me niseshten deri sa te formohet nje mase e njetrajteshme dhe pak e dendur. |
3
I kryer
|
Kur qumeshti te kete zier e hiqni nga zjarri dhe e kulloni me anen e nje kullenjese ose me ndhmen e nje pecete pambuku dhe e hidhni ne nje tjeter tenxhere (kjo ben te mundur qe kremi te dali pa kokrriza) shtoni tek tenxherja vezet e rrahura dhe trazoni me rrahesen e vezeve. E vendosni kremin ne zjarr per 15 minuta duke e trazuar me nje luge druri. |
4
I kryer
|
Kur kremi te jete gati e ndani neper kupat ne te cilat do e sherbeni dhe e lini te ftohet ne temperature ambienti. Me pas i trasferoni kupat ne frigorifer per gati 2 ore. |
5
I kryer
|
Para se te sherbeni kremin duhet te beni nje tjeter hap per te kompletuar embelsiren. I nzirrni kupat nga frigorigeri dhe i sprekateni siper me sheqerin e erret dhe karamelizoni siper shqerin duke i futur kupat ne furre ne te cilen keni ndezur vetem rezistencen nga larte dhe superfaqja e emeblsires te jete sa me afer rezistences larte per te bere te mundur sa me shpejte karamelizimin e sheqerit. |
6
I kryer
|
Kremi katalana eshte gati kur sheqeri siper ka shkrire komplet dhe ka marre nje ngjyre te bukur te kuqerremte. |
7
I kryer
|