Përbërsit
-
1kg Patate
-
2 kokrra Veze
-
50gr Djath i grireGrana Padano
-
50ml Qumesht
-
200gr Djath Provolaose djath Scamorza
-
150 Proshuteproshute i pjekur (cotto)
-
sipas deshires Kripe
-
1 luge gjelle Gjalp
-
1 luge gjelle Buke e grire
-
1 maje gishtash Piper i zi
Udhëzime
Ne kete recete do te shohim si te gatuajme gateau me patate, ose tave me patate te shtypura dhe me pas te trazuara me veze dhe djath dhe te mbushura me proshute. Kjo pjate eshte tipike dhe unike per stinen e dimrit, piqet ne furre. Origjina e pjates eshte franceze (mbushja eshte me sallam dhe djath frances) por egziston edhe receta italiane, skatesisht napoletane kur kuzhinjeret italian trasformuan pjaten franceze shume te preferuar nga Maria Karolina, gruaja e Fredinandit I i cili ishte ne tron ne vitet 700. Italianet ndryshuan mbushjen e pjates duke vendosur proshute dhe djath te zones dhe trasformuan emrin ne gattò dhe jo gateau. Ne kete recete mbushja eshte me proshute dhe djath.
Hapat
1
I kryer
|
Si fillim shplani patatet me gjithe lekure ne uje te bollshem. I vendosni ne nje tenxhere me uje dhe i coni te zjejne per 30minuta. Kur patatet te jene zbutur i kulloni. U hiqni lekuren e cila do te jete shume e thjeshte per tu hequr mbas zjerjes. |
2
I kryer
|
Me ndihmen e nje shtypse patatesh ose thjesht me nje pirun e shtypni patatet nje e nga nje. I hidhni ne nje tas dhe i lini te ftohen. |
3
I kryer
|
Shtoni tek tasi vezet, qumeshtin, djathin e grire, pak kripe dhe pieperin. Trazoni me luge druri te gjithe perbersit derisa te keni nje mase homogjene. |
4
I kryer
|
Shtoni tek tasi djathin e prere ne copa te vogla dhe proshuten e prere ne copa te vogla. Trazoni serisht mire. |
5
I kryer
|
Lyeni tepsine me gjalp dhe e sperkatni me buke te grire gjitheandej. Shtoni masen e gateau dhe me lugen e sheshoni mire siperfaqen e tortes. |
6
I kryer
|
Shtoni ne siperfaqe copa gjalpi te prera te vogla. Dhe e vendosni te piqet. Ne gjysem te pjekjes e nzirrni nga furra dhe shtoni serisht disa copa gjalpi siper dhe pak buke te grire dhe e vendosni serisht ne furre. |
7
I kryer
|