Përbërsit
-
500gr Kumbulla te zeza
-
250gr Sheqer
-
1 Limon
Udhëzime
Ne kete recete do te shohim si te gatuajme recel kumbulle me kumbulla te zeza ose te njohura edhe me emrin kumbulla tropojane. Kumbullat kane lekure vishnje te erret pothuajse gati te zeze dhe forme te zgjatur, brumi i tyre eshte i forte dhe ideal per te pergatitur recelin. Receta eshte teper e thjeshte per tu pergatitur, mjafton te keni pak kohe ne dispozicion. Mund te perdorni recelin e kumbulles per mengjes me feta buke ose edhe per te gatuar ndonje embelsire.
Recel kumbulle
Hapat
1
I kryer
|
Lani kumbullat ne uje te bollshem, i thani me nje pecete dhe me pas i ndani ne dy pjese per se gjati, eliminini berthamen dhe i vendosni ne nje tenxhere te thelle antiaderente (qe nuk ngjit). Pasi keni mbaruar te gjitha kumbullat shtrydhni siper lengun e limonit (eliminoni berthamat e limonit qe mos te bien brenda). |
2
I kryer
|
Vendosni tenxheren ne zjarr dhe e lini ti ziej vetem me lengun e limonit per 5 minuta. Fikni zjarrin dhe e lini bazen e recelit te kumbulles te vaket. Shtoni sheqerin dhe trazoni mire derisa te jete tretur plotesisht. E provoni ne shije nese u pelqen me shume i embel shtoni edhe pak sheqer. |
3
I kryer
|
Vendosni serisht tenxheren ne zjarr te ulet dhe e lini te ziej per gati 50minuta duke e trazuar here pas here me nje luge druri. Kur masa trashet dhe kumbullat kane zier plotesisht receli i kumbulles eshte gati. |
4
I kryer
|
Merni dy vazo qelqi te lara dhe te thara mire dhe i mbushni me recel kumbulle akoma te ngrohte. I ktheni vazot permbys pasi i keni mbyllur hermetikisht dhe i lini derisa te ftohen komplet. Ne kete menyre vazot mund te konservohen per dy tre jave. |
5
I kryer
|
Nese deshironi ti konservoni me shume ateher duhet te zhysni vazot ne nje tenxhere te mbushur deri sa te mbukoni 2/3 e vazos dhe te vendosni tenxheren te ziej per 30min te jera. Ne kete menyre vazoja me recel kumbulle behet akoma me hermetike dhe sterilizohet per te patur nje konservim akoma me te gjate. |
6
I kryer
|
|