Përbërsit
-
2 kg Fiq te zinjTe pjekur mire
-
1,2 kg Sheqer
-
1 kokerr Limon
-
2 gota uji Uje
Udhëzime
Ne kete recete do te shohim si te gatuajme recel fiku, nje nder te preferuarit e mi, eshte shume i thjeshte per tu pergatitur. Sekreti i ketij reçeli eshte qe ta gatuash me zjarr shume te ngadalte dhe sidomos ne momentet e fundit ta trazosh vazhdimisht siç bejme me harapashin per shembull. Reçelin e fikut mund ta perdorni per te lyer buken me pak gjalp ne mengjes, per te pergatitur krostata ose mund te beni me te buke fiku, receten e te ciles do ta shohim nje here tjeter.
Recel fiku
Hapat
1
I kryer
|
Per te gatuar recel fiku si fillim lani dhe pastroni mire fiqte pa u hequr lekuren, i prisni ne feta te medha dhe i hidhni ne nje tenxhere te thelle qe nuk ngjit. Mund te beni recel fiku edhe pa i prere fiqte por duke i lene te plote, ne kete rast fiqte nuk duhet te jene shume te pjekur pasi mund te hapen gjate zjerjes. |
2
I kryer
|
Ndizni zjarrin dhe e vendosni tenxheren mbi te. Uleni zjarrin ne flake sa me te ulet dhe i lini fiqte te marin vale. Shikoni here pas here tenxheren, nese nuk ka me leng shtoni here pas here ujin qe keni ne disposizion. |
3
I kryer
|
Mund te konservoni reçelin e fikut ne vazo qelqi hermetike, e trasferoni menjehere ne to sapo keni fikur zjarrin. Lini vetem nje centimeter boshllek nga kapaku dhe i ktheni vazot e qelqit me koke poshte, pasi ne kete menyre u hiqet ajri dhe behen hermetike. E lini reçelin e fikut te ftohet ne temperature ambjenti dhe e konservoni ne vend te paster dhe te fresket. |