Udhëzime
Reçeli i ftonjve ka nje ere shume te mire dhe karakeristike, ka dhe nje shije lehtesisht te athet. Per te pergatitur kete reçel rekomandohen ftonj te pjekur dhe te forte, tamam si i gjejme ne muajin tetor. Reçeli i ftonjve mund te perdoret per te shoqeruar buken ne mengjes me pak gjalp, per te pergatitur embelsira nga me te ndryshmet, si psh krostate ose kifle, por edhe per te shoqeruar mishin me yndyrne apo te pjekur ne tenxhere, mishin e pules apo shpendeve te egra, siç behej ne mesjete. Le te shohim se bashku si te gatuajme recel me ftoj

Reçel me ftoj
- Koha e Pergatitjes: 20 min
- Koha e Pjekjes: 90 min
- Koha Totale: 1 ore 50 min
- Porcione: 1 kavanoz
- Veshtiresia: E lehte
- Tipi i Recetes: embelsire, reçel
Perberesit:
- 1 kg ftonj
- 700g sheqer
- lengu i nje limoni
- 1 bustine te vogel vanilie ( me preference )
Udhezimet:
1. Si fillim i pastroni mire ftonjte duke u eliminuar pushin, i lani me uje te rrjedhshem, dhe i prisni ne 4 pjese, pa u hequr lekuren. Eliminoni vetem farat dhe pjeset e forta por jo lekuren pasi eshte e pasur plot me vitamina.
2. Mbushni nje ene te madhe me uje dhe disa feta limoni, hidhni ne te me radhe te gjithe ftonjte qe pastroni dhe prisni ne kubike te vegjel ne menyre te tille qe te mos nxihen.
3. Pasi i keni prere te gjithe ftonjte ne kubike te vegjel, i kulloni dhe i hidhni ne nje tenxhere te thelle qe nuk ngjit, shtoni 1-2 gota uje dhe e lini te zjeje ne zjarr mesatar derisa fruta te jete zbutur pak.
4. Shtoni sheqerin, vanilien dhe vazhdoni zjerjen per 40 min te tjera ne zjarr shume te ngadalte, duke e trazuar reçelin here pas here qe te mos ngjitet ne fund te tenxheres.
5. Shtoni lengun e limonit 5 minutat e fundit te zjerjes dhe e hiqni tenxheren nga zjarri.
6. E hidhni reçelin menjehere ne vazo hermetike te sterilizuara, i mbyllni me kapak dhe i ktheni vazot me koke poshte ne menyre te tille qe te krijohet boshlleku i ajrit qe do ta lejoje reçelin te mos prishet per nje kohe te gjate.








