Udhëzime
Me pare kemi pare pare si te gatuajme patellxhane ne furre, ose Parmigiana sic njihet ne vendin e origjines (ne Itali). Kete radhe do te shohim te njejten pjate por ne nje menyre tjeter gatimi, pasi ne menyren e pare eshte shume kalorike. Ne kete rast do te shohim kete pjate pak me te lehete si ne kalori, po ashtu edhe ne pergatitje.

Patellxhane ne furre – Parmigiana
Perberesit:
- 2 patellxhane te medha
- 2 djath mocarela
- 1/2 l salce domateje
- 2 thelpinj hudher
- kripe sipas deshires
- vaj ulliri sipas deshires
- disa gjethe borzilok
Udhezimet:
- Si fillim pergatisni salcen e domates ne kete menyre, nxehni pak vaj ulliri me dy thelpinjte e hudhres te pastruar dhe te shypur me dore.
- Me pas shtoni salcen e domates dhe e lini te zjej ne zjarr te avashem, pasi ta keni kriposur sipas deshires. (E lini salcen te ziej per 10 min, pasi do te piqet edhe ne furre bashke me patelxhanet)
- Ndizni furren dhe e lini te nxehet ne 180°C.
- Nderkohe qe salca zjen, pergatisni patellxhanet ne kete menyre, i lani dhe i thani me nje pecete, me pas i prisni ne feta te rrumbullaketa (si ne figure).
- Merni zgaren e furrit dhe i rreshtoni fetat e patellxhaneve ne te, i vendosni ne furre dhe i lini disa minuta sa te thahen pake.
- Merni nje tepsi katrore (ose te rrumbullakte), dhe filloni te shtroni patellxhanet, me pas shtoni salcen me domate qe pergatitet me pare, shtoni disa copa mocarele te vogela, pak vaj ulliri dhe filloni perseri proceduren nga e para.
- Shtresa e fundit duhet te perfundoje me salce domateje dhe mocarela siper, sperkateni me vaj ullri dhe disa gjethe borziloku dhe e fusni ne furre per 45 min.
- Patelxhanet ne furre jane gati kur siper tepsia mer nje ngjyre te bukur dhe mocarela ka shkrire.
- Sherbeni parmigianan te ngrohte, mund ta sperkateni me djath te grire siper nese deshironi.








