Udhëzime
Ne kete recete do te shohim si te gatuajme focaccia. Kjo recete i perket kuzhines italiane. Eshte buke e pergatitur ne shtepi me uje, qumesht, vaj ulliri, maja dhe kripe. Sekreti qe focaccia te dale sa me e bute dhe e shijshme eshte ta lini te pushoj per 3-4 ore me radhe ne nje vend te ngrohte deri sa masa te velloje.
Fakace buke
Perberesit:
- 1kg miell
- 1/2 gote uji te vaket
- 1 gote qumesht te vaket
- 4 luge gjelle val ulliri
- maja per buke (15 grame)
- 2 luge kafeje sheqer
- kripe
Udhezimet:
- Si fillim hidhni ujin e ngrohte ne nje tas, hidhni majane dhe sheqerin. I trazoni te gjitha me nje luge dhe i lini ashtu te pushojne per 15 minuta, derisa majaja te kete shkrire dhe ne siperfaqe te jete krijuar shkume.
- Hidhni miellin e situr ne nje tepsi, formoni nje grope ne mes, hidhni ujin me maja, qumeshtin , vajin e ullirit dhe kripen. I trazoni te gjithe keta perberes me duar dhe e ngjishni brumin per rreth 10-15 minuta, derisa te jete bere omogjen.
- I jepni brumit formen e nje topi, e sperkatni siper me pak miell dhe e mbuloni me nje pecete te paster. E lini brumin te vije per 2-3 ore. E ngjishni dhe nje here lehte, e mbuloni perseri, e lini te vije dhe 30 minta te tjera.
- Lyeni nje tepsi me vaj ulliri, dhe filloni ta hapni brumin me duar derisa te marre formen e tepsise. Formoni ne siperfaqen e tij sa me shume gropa te vogla duke perdorur gishtat tuaj.
- Sperkateni siperfaqen e brumit me kripe te trashe dhe vaj ulliri.
- Nxehni furren ne 180°C.
- E lini brumin te vije ne tepsi per 15 minuta te tjera dhe e vendosni ne furre per tu pjekur per rreth 20-30 minuta, derisa focaccia te kete marre ngjyre te lehte kafe.
- E hiqni nga tepsia, e mbuloni me nje rrobe te paster, dhe e fusni ne nje qeske per 10 minuta, ne menyre te tille qe te mos thahet, por te rri e bute.
- Sherbejeni focaccen ( buken ) te ngrohte, ose dhe te ftohte.
- Mund te sherbeni edhe si antipast te mbushur ne mes me feta te holla mortadele dhe djathi kaçkavall, ose mozzarela.