Përbërsit
-
350 gr Miell
-
180 ml Qumesht
-
1 luge kafeje Maja birre
-
1/2 luge kafeje Kripe
-
1 maje luge kafeje Sheqer
-
5 kokrra Veze
-
200gr GjizeE kripur
-
Udhëzime
Para nje muaji provava nje pjate Gjeorgjane e cila nuk eshte gje tjeter vecese nje fokace e mbushur me djath dhe veze me emrin Khachapuri adjaruli. Shija eshte superlative, nuk rezistova dote pa gjetur receten dhe e provova ta gatuaja vete. Ne fakt djathin e zevendesova me ngjize te kripur, qe do tu shpjegoj me poshte, pasi nuk kisha djathin gjeorgjan me emrin suluguni.
Hapat
1
I kryer
|
Merni miellin dhe e hidhni ne nje tepsi, shtoni kripen si dhe shqerin. Shkrini majane e birres tek qumeshti i vaket dhe e hidhni tek mielli. |
2
I kryer
|
Punoni brumin deri sa te formoni nje mase si per kulac. Brumi duhet te punohet per gati 7 minuta me duar. Kur brumi te jete gati formoni nje top dhe e mbuloni me nje pece dhe e lini te pushoj per gati 4 ore. Brumi do te dyfishoj vellimin. |
3
I kryer
|
Pasi brumi te ket ardhur e merni dhe e ndani ne 4 cope per 4 porcione fokace. |
4
I kryer
|
|
5
I kryer
|
|
6
I kryer
|
|
7
I kryer
|
|
8
I kryer
|
|
9
I kryer
|
I hiqni fokacet nga furri dhe me ndihmen e nje luge hapni nje vrime ne qender dhe hidhni nga nje veze siper. I vendosni serishtne furre te piqen derisa e bardha e vezes te jete pjekur kurse e verdha te jete akoma e lengeshme. |
10
I kryer
|
Fokacia Khachapuri adjaruli eshte gati per tu sherbyer, haet duke ngjyer copa te saj tek e verdha e vezes e cila bashkohet bashke me gjizen. |